Med sina medelhavsstränder, otaliga öar, tusenåriga historiska minnesmärken och rika kulturskatter, erbjuder Kroatien många möjligheter till annorlunda upplevelser. Många väljer att vistas vid kusten och njuta av adriatiska havets kristallklara vatten. Här skiner solen mer timmar än på någon annan plats i Europa och alla kan hitta sin egen vik eller strandplats längs den 180 mil långa kusten.

 

Avkoppling kan man även få genom att studera historiska arv, framstående arkitektur, konst och musik i någon av landets vackra antika städer.

Kroatiens oexploaterade natur med åtta nationalparker och tio naturreservat erbjuder många möjligheter till vandring, klättring, forsränning, kajakpaddling, paragliding, hang gliding, parachuting med mera.
Utmed kusten är det vattensporter som gäller med bland annat dykning, segling, surfing och havskajakpaddling.
Oavsett om man söker vila eller äventyr kan man njuta av landets kulinariska maträtter och gott vin.

Kroatien är känt för sitt högkvalitativa vin. I landet produceras upp till 700 olika vinsorter, varav många är populära i Skandinavien.

Kroatien har åtta till tolv timmars sol dagligen från april till och med oktober, och med sina 2 700 soltimmar per år toppar landet solligan i Europa. Det tillsammans med 180 mil medelhavskust, tusentals öar och oräkneliga hotell gör Kroatien till en fantastisk sol och badsemester. Att vattnet utanför Kroatiens kust blivit utsett till det renaste i Europa gör ju upplevelsen ännu trevligare.
Det mest unika badområdet är kanske Zlatnirat på ön Brac i Dalmatien.

Fem städer vid kroatiska kusten finns på UNESCO:s världsarvslista som har tydliga spår från såväl antiken som romar- och medeltid. Här finns konstskatter och vacker arkitektur från de senaste 2 000 åren.

En botanist skulle nog snart märka att det finns ett flertal växter i den kroatiska naturen som inte ”hör till” bland de 4 300 arterna. Dem har kroatiska sjöfarare tagit med hem från sina resor. För oss andra är den rika floran bara vacker och doftande

I adriatiska havet finns 400 sorters fisk och skaldjur och de lär vara de bästa man kan få tag i.
Medelhavsköket gifter sig med orienten i den kroatiska matlagningen och tillsammans med färska råvaror från hav och land blir det en mycket smakfull kombination. Kroatien anses vara ett av de renaste länderna i hela Europa och möjligheterna att producera ekologisk och hälsosam mat är stor.

Kroatien var först i Europa att 1953 öppna sina gränser för naturister. Utmed den adriatiska kusten finns många oaser för naturister, de flesta med möjligheter till god mat, sportanläggningar, vacker natur och fina stränder förstås.
Den oexploaterade naturen, arkitekturen och konsten, det rena vattnet, den långa medelhavskusten, skärgården, kurorterna med sina varma mineralrika källor, den variationsrika matkulturen och mycket mer.

 

Fakta (FACTS)

Huvudstad: Zagreb
Antal invånare: 4,5 miljoner
Statsskick: Republik med parlamentariskt flerpartisystem
Religion: huvudsakligen katoliker (89%); minoriteter av ortodoxt kristna, muslimer och protestanter
Yta: 56 538 km2
Havskustens längd: 5 835,3 km, varav 4 058 km på öar, holmar och skär.
Antal öar, holmar och skär: 1 185, de största öarna Cres och Krk, antal bebodda öar 47.
Högsta bergstopp: Dinara 1 831 m över havet.
Klimat: Längs den över långa kroatiska kusten
upplever man klara, varma somrar och milda fuktiga vintrar. Antalet soltimmar per år beräknas till 2 700 – de högsta i Europa.
Åtta till tolv timmars daglig sol från april t.o.m oktober är normalt och under sommaren når temperaturen ofta 35°C.
Adriatiska havet är ”rankat” som ett av världens varmaste hav.
Vattentemperaturen varierar mellan 24-26 grader under sommaren. .
Inlandsklimatet präglas av heta, torra somrar och kyliga, fuktiga vintrar. De bergiga regionerna har svala somrar och kalla, snörika vintrar.
Genomsnittstemperaturen vid kusten: januari 5 till 9°C, havets temperatur är vintertid 12°C.
Tidsskillnad: Samma tid som i Sverige, en timme före Greenwich Mean Time
Sprak: Kroatiska. Många pratar tyska och engelska i turistorterna
Valuta: Kuna. 1 kuna (HRK) = 100 lipa = 1,22 svenska kronor
Elektricitet: 220 V
Kroatiens landsnummer: 00385
Visum: Inte för EU-medborgare
Svenska ambassaden i Zagreb: Frankopanska 22, tel 00385 (0)1 4925 101
Svenska konsulatet:: Držićeva 8, tel 0038-(0)21 338 234 GSM 00385 (0) 91 612 2452